20101201

Από τη Gotham City στην Athens City

Ακόμα και οι σούπερ-ήρωες δεν μπορούν να ξεφύγουν από την επιρροή της πόλης. Έτσι μία πόλη, μία γειτονιά η ένα κτήριο γίνονται συχνά μέρος της ταυτότητας και των υπερδυνάμεων κάθε σούπερ-ήρωα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Μπάτμαν και την Γκόθαμ Σίτυ, μία από τις πιό καλοσχεδιασμένες πόλεις των κόμιξ...

Καρέ από το Batman, Year One των Miller/Mazzucchelli
Ο Μπάτμαν δεν θα μπορούσε να είναι ο Μπάτμαν χωρίς τα σκοτεινά σοκάκια και την ανήσυχη κορυφογραμμή της Γκόθαμ Σίτυ, με τον ίδιο τρόπο που η Γκόθαμ δεν θα μπορούσε να έχει κάποιον άλλο για προστάτη.

"[όσων αφορά την ατμόσφαιρα] ...η Γκόθαμ Σίτυ είναι το Μανχάτταν κάτω από την 14η λεωφόρο, 11 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, την πιο κρύα νύχτα του Νοέμβρη."

Dennis O'Neil, Batman writer and editor 

Σχέδιο της Γκόθαμ Σίτυ από τον Anton Furst

Η Γκόθαμ αποδόθηκε αριστουργηματικά και στον κινηματογράφο. Με την ταινία Batman(1989), σε σκηνοθεσία του Tim Burton και σκηνικά/ καλλιτεχνική διεύθυνση του Anton Furst, ο μύθος της σκοτεινής μητρόπολης παίρνει σάρκα και οστά. Ο ίδιος ο Furst γράφει:

Ο Anton Furst στην κατασκευή της μακέτας 
για τα γυρίσματα του Μπάτμαν

"[η σκόπιμη ανάμειξη διαφωνούντων αρχιτεκτονικών στυλ] κάνουν την Γκόθαμ την πιο άσχημη και ζοφερή μητρόπολη που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.[...] Έχουμε φανταστεί πως θα μπορούσε να γίνει η πόλη της Νέας Υόρκης, ελλείψει κεντρικού σχεδιασμού. Μια πόλη υποταγμένη στο έγκλημα, με μια πανδαισία αρχιτεκτονικών μορφών. Ένα δοκίμιο στην ασχήμια."
Ακόμα και ο Μπάτμαν δεν ξεφεύγει από τις παγίδες της (προ)αστικοποίησης. Ενώ ο χώρος εργασίας του (ένστολη καταπολέμηση του εγκλήματος) βρίσκεται στο κέντρο, η κατοικία-ορμητήριο του βρίσκεται στα προάστια της Γκόθαμ. Γιαυτό το λόγο αναγκάζεται να χρησιμοποιεί ευφάνταστα οχήματα-γκάτζετ (μπατμομπίλ, μπατπλείν, μπατμπόουτ κτλ) για να μετακινείται.

 
  
 
 
Υπάρχουν περιπτώσεις βέβαια, όπως η αμφιλεγόμενη σειρά των '60s, που ο Μπάτμαν αφαιρείται από το συνηθισμένο του σκηνικό με σκοπό να τονιστεί η Pop πλευρά του!


Αυτό που μένει να εξερευνήσουμε είναι το πώς η Αθήνα δημιουργεί τους "ήρωές" της και πώς αυτοί με τη σειρά τους πλάθουν την εικόνα της...

1 σχόλιο:

  1. poli oreo post!!- an sas endiaferei peraiterw i gotham city, koitakste ta sxedia tou hugh feriss gia to vivlio tou the metropolis of tommorow- polloi ton thewroun patera tis gotham city

    ΑπάντησηΔιαγραφή