20110211

Τα δύο πρόσωπα της Αθήνας

Η πόλη μπορεί να ειδωθεί ως ένας οργανισμός που λειτουργεί το πρωί και κοιμάται το βράδυ, μέσα από το ρυθμό των κατοίκων της, που παρουσιάζει περιοδικότητα κατά τη διάρκεια της μέρας. Ωστόσο, η μέρα με την νύχτα δεν φαίνεται να έχουν τόσο σαφή όρια για τους Αθηναίους, ενώ η Αθήνα φαίνεται να είναι ένας οργανισμός που μεταμορφώνεται τη νύχτα.

Αν ο ήλιος της κάνει την Αθηναϊκή μέρα τουριστικό προιόν, το ξενύχτι υπόσχεται να την συνεχίσει με τους δικούς του κανόνες. Αυτή η μεταμόρφωση της Αθήνας είναι περισσότερο ορατή στο κέντρο της, όπου συγκροτούνται νησιά νυχτερινής διασκέδασης όπως στο Γκάζι, αλλά και σε συγκεκριμένους δρόμους όπως η Λ. Συγγρού. Ειδικότερα στη δεύτερη, έχουμε την ακραία αντίθεση της σιωπής του πρωινού στα γραφεία πολυεθνικών εταιριών με την νυχτερινή εικόνα της, τύπου Ελληνικού Βέγκας. Η Συγγρού το βράδυ μεταμορφώνεται σε κόκκινο δρόμο των Μπουζουκιών, των Στρίπ Κλάμπ και των εκδιδόμενων τραβεστύ.

Η μεταμόρφωση αυτή υφίσταται σε δύο επίπεδα. Στο επίπεδο του δρόμου που χρησιμοποιούν όχι μονο οι χρήστες αλλά και οι περασρτικοί αλλά και στο επίπεδο μεμονομένων κτιρίων. Η Συγγρού αποκτά μια δεύτερη αναγνώσιμη όψη τη νύχτα,αυτήν με τις διαφημίσεις των νυχτερινών μαγαζιών, που όντας πιο λαμπερές,με περίεργα σχέδια και προκλητικά χρώματα επισκιάζουν τις υπόλοιπες, ενώ το πρωί βγάζει τη μάσκα της. Τα κτίρια που φιλοξενούν τα κέντρα αυτά,χωρίς τα φανταχτερά τους σύμβολα που σε καλούν να εισέλθεις, κρύβονται τις πρωινές ώρες στην ομογενοποιημένη όψη των μεγάλων γραφειακών συγκροτηματων. Τα ίδια κουφάρια στο εσωτερικό τους φιλοξενώντας διαφορετικά θεάματα ανά τακτα χρονικά διαστήματα, μεταμορφώνονται, ανάλογα με τη νέα σκηνογραφία που επιλέγεται ή τη νέα διάταξη στον καθιστικό χώρο για να αυξηθεί η χωριτικότητα και όλα αυτά συνήθως σε χώρους που σχεδιάστηκαν με την πρόθεση να στεγάσουν γραφεία, εμπόριο ή υπηρεσίες.

Η ολική μεταμόρφωση της Συγγρού απο τα ενδότερα των κτιρίων της μέχρι την επιδερμίδα που συγκροτούν οι όψεις τους αποτελεί αφορμή για να μιλήσουμε για το δεύτερο πρόσωπο της Αθήνας,όχι αυτό του φωτός αλλά εκείνο της σκιάς. Το αυθαίρετο, το ανήθικο και το παράνομο κρύβονται στο σκοτάδι της Αθηναϊκής νύχτας ενώ ταυτόχρονα κατα έναν οξύμωρο τρόπο κάνουν τα πάντα για να προβληθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου