20111002

Αστικό Κιβώτιο_ Πανελλήνιος Φοιτητικός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

 Οι άστεγοι της πόλης κοιμούνται στο δρόμο, μεταφέροντας τις χαρτοκατασκευές τους από σημείο σε σημείο μαζί με όλα τους τα υπάρχοντα, σαν άλλα αστικά σαλιγκάρια. Έκθετοι στις καιρικές συνθήκες, τη βρωμιά της πόλης, τα υποτιμητικά βλέμματα, τον κοινωνικό αποκλεισμό, οι άστεγοι θεωρούνται τα παράσιτα της πόλης, παίρνουν, μα δέν θεωρείται οτι δίνουν. Στην πραγματικότητα οι άστεγοι είναι ένα μεγάλο λανθάνον δυναμικό που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά. Ειδικά σήμερα, με τις δεδομένες συνθήκες κρίσης που αυξάνουν το αίτημα για κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, παρατηρείται μεγάλος αριθμώς νέων και μεσηλίκων, “καθωσπρέπει” ατόμων, να ψάχνουν τα σκουπίδια, να παρακαλάνε για λίγα κέρματα και να ανακυκλώνουν τενεκεδάκια. Μια λύση που θα τους προσέφερε ασφαλέστερες συνθήκες ύπνου, ευκολία στη μετακίνηση και ένα χώρο που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για να βγάζουν τα προς το ζήν θα βοηθούσε στην κοινωνική ένταξη των ατόμων αυτών και στη μετατροπή τους σε ενεργά μέλη μιας αυτοδιοικούμενης κοινωνίας μετααστικού πολιτισμού. Η ιδέα είναι απλή, η αλουμινένεια κατασκευή ανυψώνει τον άστεγο από το χώμα [παραβολή της ασφάλτου] αφήνοντας στη βάση της χώρο για εμποριο. Η όλη κατασκευή, άμεση αναφορά στις σκαλωσιές που κατακλύζουν το αθηναϊκό  τοπίο, μεταφέρεται εύκολα, παραπέμπει σε καλύβα-καταφύγιο προστατεύντας το βιός του αστέγου και μπορεί να αποτελέσει τοπόσημο της πόλης.
Η πρόταση για το αστικό κιβώτιο-κατοικία αστέγου κατατέθηκε στον Πανελλήνιο Φοιτητικό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για τον Σχεδιασμό Κατασκευής από Αλουμίνιο και απέσπασε εύφημο μνεία από την κριτική επιτροπή. Η λύση δουλεύτηκε εξ' αποστάσεως (Παρίσι-Βερολίνο-Αθήνα) από τη Δήμητρα Βογιατζάκη και τον Τριανταφυλλίδη Θεόκλητο. Περισσότερες πληροφορείες θα βρείτε στο τεύχος του διαγωνισμού:
7 σχόλια:

 1. Ανώνυμος4/12/11, 2:22 μ.μ.

  ...και γιατί από αλουμίνιο; χαθηκε η πέτρα και ο πηλός; έχει κοιμηθεί κανείς μας κάτω από λαμαρίνα; φούρνος το καλοκαίρι..ψυγείο το χειμώνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος11/1/12, 2:31 π.μ.

  bravo paidia.....
  spanizoun ayta stis meres mas....
  etsi etsi....
  as skeftoume ligo akomh gia poso oi astegoi tha koimountai stis lamarines enw emeis stis zestasies...lisame san arxitektones to provlhma ths diaviwshs....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. το αλουμίνιο είναι πανάλαφρο. έχεις δοκιμάσει να σηκώσεις ποτέ σου πηλό ή πέτρα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος29/11/12, 8:01 μ.μ.

  skeptomeni paragka gia anthropous b katigorias...Sic...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος12/12/14, 9:54 μ.μ.

  τακτοποίηση αστέγων σε ράφια βιβλιοθήκης για να φιλήσει ο μαραβέγιας το κορίτσι του. Ο άλλος λέει ελαφριά η λαμαρίνα. Απορώ που ζείτε. Σχεδιάζετε για τους ανθρώπους και τη δόξα σας. Το κονσερβοκούτι αυτό να το τοποθετήσετε στο αποστειρωμένο κοινωνικά φοιτητικό καμαρίνι σας. Σοφές επιλογές με ελιτίστικη και μποέμ του καναπέ διάθεση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος12/12/14, 10:04 μ.μ.

  ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ ΚΑΒΟΥΚΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος12/12/14, 10:37 μ.μ.

  Πουλάνε και πολυτελή φέρετρα από δρυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή